Mikuláš Č. namietol zaujatosť všetkých sudcov Krajského súdu v Prešove

11.08.2010 Prešov

Prešov 11. augusta (TASR) – Senát Krajského súdu v Prešove (KS), ktorý rozhoduje o odvolaní sa Mikuláša Č. a Jozefa M. voči rozsudku prešovského okresného súdu, odročil verejné zasadnutie na 22. septembra tohto roka.
Senát dnes dostal list, v ktorom obžalovaný Mikuláš Č. namieta zaujatosť všetkých sudcov KS a žiada, aby bola jeho trestná vec delegovaná inému krajskému súdu. O spomínaných žiadostiach musí rozhodnúť Najvyšší súd SR.
Mikuláš Č. podal prostredníctvom obhajcu na OS v Brezne žalobu na ochranu osobnosti na sudcov prešovského KS, ktorí minulý rok rozhodovali o prepustení obžalovaného z väzby. Súd rozhodol o predĺžení väzby do 8. novembra 2010. Podľa obhajoby bola v tomto verdikte prejudikovaná vina obžalovaného.
"Kto čítal uznesenia, tie rozhodnutia o väzbe, tam je jasne naznačené aj povedané, že je tam vina, čo zákon nepripúšťa, " uviedol pre médiá obhajca Ľubomír Samuel.
Zástupca Generálnej prokuratúry SR Peter Šufliarsky konštatoval, že obžalovaný využil svoje právo, ktoré mu umožňuje trestný poriadok.
"Verejnosť odborná, laická si musí spraviť svoj názor, či je to v súlade s demokratickým, právnym a spravodlivým štátom, alebo je to obštrukčné konanie zo strany obžalovaného, " dodal prokurátor.
V rámci dnešného verejného zasadnutia odzneli aj konečné návrhy. Obhajoba navrhla, aby senát vyhovel odvolaniu obžalovaných. Zároveň chce, aby sa vykonali ďalšie úkony, ktoré sa neuskutočnili na prvostupňovom súde. Rovnako žiada zadovážiť operatívny zväzok z trestného spisu Branislava Adamča a jeho vypočutie ako svedka.
Prokurátori navrhli zamietnuť odvolanie obžalovaných a matky Mikuláša Č. a odmietnuť vykonanie nimi navrhnutých dôkazov v odvolacom konaní.
Mikuláš Č. v odvolaní uvádza, že v roku 2007 požiadal listom o dohadovacie konanie o vine a treste a v tejto súvislosti následne účelovo vypovedal, aby odhalil identitu utajených svedkov. Neskôr svoju žiadosť stiahol. Je presvedčený, že jeho výpovede v tomto konaní nemohli byť použité na hlavnom pojednávaní.
"My sme postupovali pri výsluchoch 14. a 15. augusta 2007 v súlade s platným trestným poriadkom. V poučení mu bolo opakovane zdôraznené, odkedy začína dohadovacie konanie. Je to len interpretačný problém, ktorý musí v konečnom dôsledku vyriešiť Krajský súd v Prešove, " zdôraznil Šufliarsky.
Predseda senátu dnes oboznámil procesné strany aj s listom Branislava Adamča, ktorý bol odsúdený v súvislosti s vraždou Mariana Karcela. Ten prostredníctvom svojho advokáta oznámil, že pozná viaceré skutočnosti týkajúce sa trestnej veci Mikuláša Č. , ako aj skutkov v iných veciach. V liste sa uvádza, že na hlavnom pojednávaní o nich nehovoril, teraz je však ochotný vypovedať pred súdom.
OS v Prešove 10. novembra 2009 uznal Mikuláša Č. vinným z účasti na vraždách Jozefa Filipa, Jozefa Štefana, Pavla Lenharta, Milana Siposa, Emila Potáscha a Gustáva Slivenského. Vraždu Karcela si mal údajne objednať z väzenia. Obžalovaného odsúdil na výnimočný doživotný trest odňatia slobody. Jeho exšvagrovi Jozefovi M. vymeral 12-ročné väzenie. Voči rozsudku sa obaja odvolali.
 

Vyberte región

mark